ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Στον «αέρα» περιουσίες Τρικαλινών «θύματα» απάτης εταιρείας Κτηματολογίου


 Πανικός στα Τρίκαλα με δεκάδες ιδιοκτήτες να έχουν εμπιστευτεί ιδιωτική εταιρεία για την υποβολή των δηλώσεων κτηματολογίου και οι περιουσίες τους να είναι στον «αέρα»…

  Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr η εταιρεία άνοιξε γραφείο και στα Τρίκαλα και αφού λάμβανε την αμοιβή για παροχή υπηρεσιών, αποδείχθηκε ότι δεν είχε καταβάλει τα ποσά για τα αντίστοιχα παράβολα, με αποτέλεσμα οι πελάτες της, ουσιαστικά παρόλο που πλήρωσαν, να μην έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους στο Κτηματολόγιο.

         Καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες στην Διεύθυνση του αρμοδίου γραφείου Κτηματογράφησης του Νομού Τρικάλων αλλά και στο trikalanews.gr από «θύματα» της εταιρείας που την είχαν εμπιστευτεί και είναι άγνωστο τι θα γίνει με τις περιουσίες των «θυμάτων» που νόμιζαν ότι είχαν τακτοποιήσει την υπόθεση με το Κτηματολόγιο…

       Το ύψος της παρακράτησης των χρημάτων για τα παράβολα είναι άγνωστο καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των «θυμάτων» της εταιρείας καθώς και ο αριθμός των ακινήτων αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση.


(ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΤΡΙΚΑΛΑ)

Ξεκίνησαν οι Δηλώσεις του Κτηματολογίου στον Δήμο Καλαμπάκας (1η Δεκεμβρίου) – Τα απαραίτητα Δικαιολογητικά
  
Ξεκίνησε από την 1η Δεκεμβρίου η διαδικασία υποβολής των Δηλώσεων του Κτηματολογίου στην πόλη και τα χωριά του Δήμου Καλαμπάκας. Σύμφωνα με την Κτηματολόγιο Α.Ε. καλούνται όσοι έχουν δικαίωμα επί ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους.
Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων, η οποία είναι υποχρεωτική, λήγει σε τρεις μήνες για τους κατοίκους της χώρας και σε έξι μήνες για το Ελληνικό Δημόσιο και τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό.
Είναι μια απαραίτητη διαδικασία, καθώς, όποιος δεν δηλώσει με στοιχεία και τίτλους την ιδιοκτησία του, δεν θα μπορέσει να την κατοχυρώσει.

Τα δικαιολογητικά

     Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας, είναι τα εξής:

 α) Δήλωση του Ν.2308/95 

β) Τίτλος ιδιοκτησίας (π.χ. συμβόλαιο)

γ) Πιστοποιητικό µεταγραφής / εγγραφής του τίτλου στο Υποθηκοφυλακείο

δ) Τοπογραφικό διάγραμμα – Στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου 

ε) Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου

στ) Έγγραφο που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, Ε9, λογαριασµός ∆ΕΗ)

Στην περίπτωση που το δικαίωμα έχει αποκτηθεί με χρησικτησία, εφόσον δεν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση, θα χρειαστεί να υποβληθούν διάφορα έγγραφα που αποδεικνύουν τη χρησικτησία (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων, κ.λπ.).

(ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ)Κτηματογράφηση τριών νομών Αρκαδίας, Αργολίδας, Κοζάνης. Ακολουθούν οι νομοί Πέλλας και Τρικάλων.

Αρκαδία, Αργολίδα και Κοζάνη είναι οι πρώτοι τρεις νομοί της χώρας που θα αποκτήσουν πλήρες κτηματολόγιο. Η κτηματογράφηση του συνόλου των τριών νομών (όσα κομμάτια τους δεν είχαν κτηματογραφηθεί στο παρελθόν) ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Οκτωβρίου. Μέσα σε αυτό το διάστημα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν την περιουσία τους είτε ηλεκτρονικά είτε στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης.

      Οπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ Α.Ε.), οι κάτοχοι κάποιας μορφής ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στους τρεις νομούς έχουν τρεις μήνες στη διάθεσή τους για να καταθέσουν τα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία τους (μέχρι τον Ιανουάριο για τους κατοίκους εξωτερικού).

-  Για τον νομό Κοζάνης, λειτουργούν γραφεία κτηματογράφησης στα Σιάτιστα, το Τσοτύλι, την Πτομελαΐδα, την Κοζάνη και τα Σέρβια.
-  Για τον νομό Αργολίδας, στο Ναύπλιο.
-  Για τον νομό Αρκαδίας στην Τρίπολη.
Τα έγγραφα που πρέπει να υποβάλουν οι πολίτες στα γραφεία κτηματογράφησης (ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr) για να δηλώσουν το ακίνητό τους:

-  Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμα (π.χ. συμβόλαιο).
-  Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του.
-  Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου.
-  Στην περίπτωση χρησικτησίας, αν δεν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση, ο πολίτης θα πρέπει να υποβάλει διάφορα έγγραφα που αποδεικνύουν τη χρησικτησία (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ., μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων κ.λπ).
-  Η κατάθεση τοπογραφικού διαγράμματος (έστω και παλαιού) είναι υποχρεωτική εφόσον αναφέρεται στο συμβόλαιο, εφόσον ο ιδιοκτήτης επικαλείται χρησικτησία, έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια ή έχει συνταχθεί για άλλη χρήση (λ.χ. πώληση).
Για όσες περιοχές των τριών νομών έχουν ήδη κτηματογραφηθεί στο παρελθόν, η ΕΚΧΑ υπενθυμίζει ότι το 2015-2016 εκπνέει η προθεσμία μέσα στην οποία οι πολίτες μπορούν να διορθώσουν τυχόν σφάλματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία τους. Μετά το πέρας της προθεσμίας, οι εγγραφές στο κτηματολόγιο γίνονται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο κτηματολόγιο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους. Επομένως καλό θα είναι οι πολίτες κάποια στιγμή να βεβαιωθούν για την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν καταγραφεί.
Οι περιοχές που έχουν ήδη κτηματογραφηθεί: Στην Αρκαδία οι περιοχές Αστρους και Παράλιου Αστρους, Δολιανών και Ξεροπήγαδου, στην Αγρολίδα οι περιοχές Νέας Κίου και Κεφαλαρίου και στην Κοζάνη οι περιοχές Ολυμπιάδας, Περδίκκας, Αγίου Χριστοφόρου και Φιλώτα.
Σύμφωνα με την ΕΚΧΑ, οι επόμενες περιοχές στις οποίες θα ξεκινήσει η κτηματογράφηση είναι οι νομοί Πέλλας και Τρικάλων.Σε πλήρη εξέλιξη η Κτηματογράφηση στην πόλη και τα χωριά του Δήμου Καλαμπάκας   Tο Κτηματολόγιο, είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων 150 χρόνων στη χώρα, καθώς θα ξέρει ο κάθε πολίτης αλλά και το δημόσιο τι του ανήκει.
     Η διαδικασία της σύνταξης του Κτηματολογίου (Κτηματογράφηση) είναι πλέον πραγματικότητα για την πόλη και τα χωριά του Δήμου μας. Ειδικά τοπογραφικά συνεργεία που έχουν αναλάβει τη μελέτη της κτηματογράφησης πραγματοποιούν μετρήσεις πεδίου για τη συλλογή της απαραίτητης γεωμετρικής πληροφορίας για λογαριασμό της Κτηματολόγιο Α.Ε.
Σε πρώτο στάδιο στα χωριά του Δήμου Καλαμπάκας γίνεται αποτύπωση των ορίων των ιδιοκτησιών, χωρίς να αποτυπώνονται κτίσματα-κτίρια με δορυφορικές μετρήσεις με τη χρήση του Παγκόσμιου Συστήματος Προσδιορισμού Θέσης (GPS).
Στην πόλη της Καλαμπάκας αποτυπώνονται επίσης τα όρια των ιδιοκτησιών, με περισσότερη λεπτομέρεια χωρίς πάλι να αποτυπώνονται κτίσματα-κτίρια με δορυφορικές μετρήσεις και χρήση GPS αλλά και με επίγειες τοπογραφικές μετρήσεις με χρήση Oλοκληρωμένου Γεωδαιτικού Σταθμού (Τotal Station).
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετό καιρό η οικονομική επιτροπή του Δήμου Καλαμπάκας έχει μισθώσει το χώρο όπου στεγάζονταν η ΔΟΥ Καλαμπάκας στην πλατεία Δημουλά για την φιλοξενία του τοπικού γραφείου κτηματογράφησης του Εθνικού Κτηματολογίου.
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό της Κτηματολόγιο Α.Ε. το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας σύμφωνα με το Νόμο 2308/1995 για την περιοχή της Καλαμπάκας και ο εντοπισμός των ακινήτων. Η υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας αφορά όλα τα ακίνητα, είτε αυτά είναι οικόπεδα (εντός σχεδίου) είτε αγροτεμάχια (εκτός σχεδίου).
                       Για τη διευκόλυνση των πολιτών και την αποφυγή εκ των υστέρων ενστάσεων για τυχόν λάθη ή παραλείψεις και αιτήσεων διόρθωσης κρίνονται απαραίτητα:

Α) Η πραγματοποίηση πρόσφατου τοπογραφικού διαγράμματος με συντεταγμένες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).


Β)  Η ύπαρξη τίτλων ιδιοκτησίας που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια).Κλείνουν μέσα στο 2014 οι συμβάσεις κτηματογράφησης


    Εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εναπομείνασες συμβάσεις για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα.
Αυτό προέκυψε από τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς στην ΕΚΧΑ – Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΔΣ και διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας Ηλία Λιακόπουλο.
     «Το εθνικό κτηματολόγιο είναι το μεγαλύτερο μεγάλο έργο της χώρας και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου, γι΄ αυτό και στηρίζεται από την κυβέρνηση και εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη χρηματοδότησή του, ώστε να υλοποιηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα έγκαιρα», δήλωσε σχετικά ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.
    Όπως εξήγησε ο υπουργός, με το κτηματολόγιο, «οργανώνουμε την γεωχωρική πληροφοριακή βάση της χώρας σε μια ενιαία πλατφόρμα, απαντώντας επιτέλους στα μεγάλα ερωτήματα «Πού μπορώ να κάνω τί και πότε θα αδειοδοτηθώ», προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό και με αποτελεσματικότητα το μεγάλο εγχείρημα της μετάβασης στο παραγωγικό μοντέλο μιας οικονομίας που δημιουργεί επενδύσεις και θέσεις εργασίας».
    Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, τις επόμενες εβδομάδες υλοποιούνται τα δύο πρώτα οριστικά κτηματολογικά γραφεία της χώρας, στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά, και δημιουργούνται, οι δύο πρώτες, οριστικές δομές για την οργανωμένη καταγραφή των ακινήτων, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνει η προκήρυξη των δασικών χαρτών για την υπόλοιπη χώρα.
     Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς αναφέρθηκε στην ανάγκη η ολοκλήρωση του έργου του εθνικού κτηματολογίου σε συνδυασμό με τους δασικούς χάρτες, έτσι ώστε «να κλείσουν σύντομα το παζλ της χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης, που θα δώσει στον πολίτη πρόσβαση σε όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και κυρίως υλοποιώντας έναν μεγάλο στρατηγικό στόχο της χώρας», όπως είπε.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης, εκπρόσωποι του ΤΕΕ, του συλλόγου αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών, καθώς και του συνδέσμου εταιρειών γεωπληροφορικής και κτηματολογίου.Στο Δημόσιο όσα ακίνητα δεν δηλωθούν στο Εθνικό ΚτηματολόγιοΔιακόσιες χιλιάδες ακίνητα θα αρχίσουν να περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου από το 2015, καθώς δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Πρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» η κτηματογράφηση των οποίων ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.Παράλληλα, από τις 7 Ιουλίου ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την νέα φάση κτηματογράφησης για περιοχές σε Κοζάνη, Αργολίδα και Αρκαδία. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν τα προγράμματα κτηματογράφησης για περιοχές των Τρικάλων και της Πέλλας.

Όπως προβλέπεται από τον νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο-η συνολική προθεσμία είναι 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου σε μια περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 για τους κατοίκους εξωτερικού, για τα παλαιά προγράμματα-θα περιέρχονται στο Δημόσιο.

    Οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να επανακτήσουν το ακίνητο. Για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν από το 2008 και εντεύθεν η χρονική προθεσμία για τις δηλώσεις είναι πέντε χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και επτά χρόνια για όσους ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδας.
Προετοιμαστείτε έγκαιρα για το 

Εθνικό Κτηματολόγιο

Το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι μια πλήρης καταγραφή όλων των ακινήτων και των δικαιωμάτων (εγγραπτέων) πάνω σε αυτά σε όλη τη χώρα, με σκοπό την προστασία και την κατοχύρωσή τους. Δεν έχει την έννοια του φορολογικού ελέγχου. Πρόκειται για ένα σύστημα πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο σε σύγκριση με το σύστημα των Υποθηκών και Μεταγραφών που υποστηρίζουν τα Υποθηκοφυλακεία.


      
Συγκεκριμένα, το Εθνικό Κτηματολόγιο:
 1. Καταγράφει και απεικονίζει σε κτηματολογικά διαγράμματα το σύνολο των ακινήτων της χώρας (τη γεωγραφική θέση, τα όρια και την έκταση αυτών).
 2. Με βάση το ακίνητο καταγράφει όλες τις πράξεις που δημιουργούν, μεταβιβάζουν, αλλοιώνουν ή καταργούν δικαιώματα σε ακίνητα. Μπορεί συνεπώς ο πολίτης να πληροφορηθεί άμεσα, εύκολα και αξιόπιστα το σύνολο των δικαιωμάτων που υπάρχουν σε κάθε ακίνητο.
 3. Εγγυάται τις νομικές πληροφορίες που καταγράφει, καθώς η καταχώριση κάθε πράξης γίνεται μόνο μετά από ουσιαστικό έλεγχο νομιμότητας, δηλαδή καμία πράξη δεν καταχωρίζεται αν ο μεταβιβάζων δεν είναι καταχωρημένος στο κτηματολόγιο ως δικαιούχος.
 4. Εντοπίζει και καταγράφει συστηματικά τη Δημόσια ακίνητη περιουσία, για πρώτη φορά στην ελληνική επικράτεια. 
 5. Καταγράφει τα δικαιώματα από χρησικτησία η οποία, ιδίως στην επαρχία, αποτελεί τον συνηθέστερο ίσως τρόπο κτήσης κυριότητας.

Τα οφέλη του Κτηματολογίου

 •           Προχωρά στην οριστική, χωρίς αμφισβητήσεις, καταγραφή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των πολιτών.
 •               Περιορίζει την γραφειοκρατία και γίνονται απλούστερες και ταχύτερες οι διαδικασίες μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας. 
 •                  Ενισχύει τη διαφάνεια και την ασφάλεια στις μεταβιβάσεις ακινήτων. 
 •              Αναβαθμίζει την αγορά ακινήτων και αυξάνει την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας με συνέπεια την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων. 
 •                 Οριοθετεί αμετάκλητα και διασφαλίζει πλήρως τη δημόσια και δημοτική περιουσία. 
 •                Προστατεύει αποτελεσματικότερα το περιβάλλον. Η αμετάκλητη οριοθέτηση των δασών και του αιγιαλού αποτελεί το πιο σοβαρό εμπόδιο ενάντια στις καταπατήσεις και την αυθαιρεσία.
 •                   Αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της χώρας. 


Προετοιµαστείτε έγκαιρα

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει αρχικά να συγκεντρωθούν και να συνοδεύσουν αργότερα το έντυπο της δήλωσης του Εθνικού Κτηματολογίου είναι:

α) Απλά φωτοαντίγραφα των τίτλων ιδιοκτησίας που τεκµηριώνουν τα δικαιώματα των πολιτών σε ακίνητα (π.χ. συµβόλαια).
β) Απλά φωτοαντίγραφα των πιστοποιητικών µεταγραφής των παραπάνω πράξεων.
γ) Τοπογραφικά διαγράμματα των ακινήτων που δηλώνονται.
δ) Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου.
Η Καλαμπάκα στο Εθνικό 


Κτηματολόγιο - Μέρος 2οktimatologio adΗ σύνταξη του κτηματολογίου ("κτηματογράφηση") μιας περιοχής ορίζεται ως η διαδικασία καταγραφής των εμπράγματων ή άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων (π.χ. πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, προσημείωση ή άλλο εμπράγματο βάρος, κ.λπ.) που έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ακίνητα μιας συγκεκριμένης περιοχής της χώρας και η σύνδεση των δικαιωμάτων αυτών με συγκεκριμένο(α) ακίνητο(α), όπως αυτά ορίζονται και απεικονίζονται κατόπιν διαδικασιών ελέγχου και τεχνικής επεξεργασίας στα κτηματολογικά διαγράμματα.

                  Κατά την καταγραφή ενός εμπράγματου δικαιώματος καταγράφονται επίσης και μια σειρά νομικών πληροφοριών (ληξιαρχικά στοιχεία και στοιχεία ταυτότητας του δικαιούχου, τρόπος απόκτησης του δικαιώματος, στοιχεία της πράξης με την οποία έχει αποκτηθεί το δικαίωμα κ.λπ.). Επιπροσθέτως, τα γεωτεμάχια απεικονίζονται στα κτηματολογικά διαγράμματα κατά απόλυτο τρόπο με συγκεκριμένες συντεταγμένες κορυφών στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ87), οριογραμμές και εμβαδά.

                   Συνεπώς, η διαδικασία κτηματογράφησης αποσκοπεί αφενός στη συλλογή, επεξεργασία και καταγραφή των εμπράγματων και άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων ανά ακίνητο και, αφετέρου, στη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων που θα επιτρέψουν την κατά το δυνατόν ακριβέστερη απεικόνιση των γεωτεμαχίων στο κτηματολογικό διάγραμμα.


Στάδια της κτηματογράφησης

o   Κήρυξη περιοχής υπό κτηματογράφηση
o   Συλλογή δηλώσεων του Ν. 2308/1995 και εντοπισμός ακινήτου
o   Σύνταξη προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων
o   Ελεγχος νομιμότητας
o   Ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων
o   Μέσα διόρθωσης ενδεχόμενων σφαλμάτων των προσωρινών Κτηματολογικών στοιχείων: ενστάσεις, αιτήσεις διόρθωσης
o   Αναμόρφωση προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων μετά την εξέταση των ενστάσεων και αιτήσεων διόρθωσης
o   Περαίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης  - έναρξη λειτουργίας
Κτηματολογίου

                                                 Για τη διευκόλυνση των πολιτών και την αποφυγή εκ των υστέρων ενστάσεων για τυχόν λάθη ή παραλείψεις και αιτήσεων διόρθωσης κρίνονται απαραίτητα:

Α)Η πραγματοποίηση πρόσφατου τοπογραφικού διαγράμματος με συντεταγμένες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).
Β)Η ύπαρξη τίτλων ιδιοκτησίας που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια).

Η Καλαμπάκα στο Εθνικό 

Κτηματολόγιο - Μέρος 1οktimatologio ad        Το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι ένα ενιαίο και διαρκώς ενημερωμένο σύστημα πληροφοριών που καταγράφει τις νομικές, τεχνικές και άλλες πρόσθετες πληροφορίες για τα ακίνητα και τα δικαιώματα πάνω σ΄αυτά, με την ευθύνη και την εγγύηση του Δημοσίου.

Η σύνταξη του αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου, πλήρως αυτοματοποιημένου αρχείου ακίνητης ιδιοκτησίας, όλα τα στοιχεία του οποίου έχουν αποδεικτικό χαρακτήρα, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα και ασφάλεια των συναλλαγών.

Η Κτηματολόγιο Α.Ε. ανακοίνωσε την προκήρυξη 14 νέων μελετών κτηματογράφησης που αφορούν 10 Περιφερειακές Ενότητες (νομούς) σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το σύνολο των εκτάσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων (εκτός των περιοχών που έχουν ήδη κτηματογραφηθεί ή κτηματογραφούνται).

 Ανάμεσα στις περιοχές που πρόκειται να κτηματογραφηθούν και να ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο είναι η πόλη της Καλαμπάκας καθώς και το σύνολο των δημοτικών διαμερισμάτων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων της περιοχής. Στο νομό Τρικάλων τα τελικά εγγραπτέα δικαιώματα ιδιοκτησίας που θα κτηματογραφηθούν είναι 293.490 και συγκεκριμένα στο Δήμο Καλαμπάκας είναι 103.368.

Μέχρι την πραγματοποίηση της ανάθεσης των μελετών και πριν ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων οι δικαιούχοι ακινήτων στις περιοχές αυτές οφείλουν να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες που αφορούν στην ακίνητη περιουσία τους (μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο, σύνταξη οριστικών συμβολαίων, εκπόνηση τοπογραφικών διαγραμμάτων στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87)).     
  
 Αναλυτικά οι περιοχές της Καλαμπάκας που εντάσσονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο, σύμφωνα με την Κτηματολόγιο Α.Ε. είναι οι εξής:

προ Καποδιστριακοί Δήμοι / Κοινότητες
ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ
ΟΞΥΝΕΙΑΣ
ΑΓΝΑΝΤΙΑΣ
ΚΑΛΟΓΡΙΑΝΗΣ
ΟΡΘΟΒΟΥΝΙΟΥ
ΑΗΔΟΝΟΣ
ΚΑΛΟΜΟΙΡΑΣ
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ
ΑΜΑΡΑΝΤΟΥ
ΚΑΣΤΑΝΕΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΑΜΠΕΛΟΧΩΡΙΟΥ
ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΑΝΘΟΥΣΗΣ
ΚΑΤΑΦΥΤΟΥ
ΠΕΥΚΗΣ
ΑΥΡΑΣ
ΚΛΕΙΝΟΥ
ΠΟΛΥΘΕΑΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
ΚΟΝΙΣΚΟΥ
ΣΑΡΑΚΗΝΑΣ
ΒΛΑΧΑΒΑΣ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ
ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ
ΚΡΑΝΕΑΣ
ΤΡΥΓΟΝΟΣ
ΓΛΥΚΟΜΗΛΕΑΣ
ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ
ΦΛΑΜΠΟΥΡΕΣΙΟΥ
ΔΙΑΒΑΣ
ΛΟΓΓΑΣ
ΦΩΤΕΙΝΟΥ (ΤΣΙΟΥΚΑΣ)*
ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ
ΜΑΛΑΚΑΣΙΟΥ
ΧΑΛΙΚΙΟΥ
ΚΑΚΟΠΛΕΥΡΙΟΥ
ΜΑΤΟΝΕΡΙΟΥ
ΧΑΣΙΩΝ
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
ΜΑΥΡΕΛΙΟΥ
ΧΡΥΣΟΜΗΛΕΑΣ
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (ΚΑΛΥΒΙΩΝ)*
ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΕΡΑΣΕΑΣ


     Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου