Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Η Καλαμπάκα στο Εθνικό Κτηματολόγιο - Μέρος 2ο





ktimatologio adΗ σύνταξη του κτηματολογίου ("κτηματογράφηση") μιας περιοχής ορίζεται ως η διαδικασία καταγραφής των εμπράγματων ή άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων (π.χ. πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, προσημείωση ή άλλο εμπράγματο βάρος, κ.λπ.) που έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ακίνητα μιας συγκεκριμένης περιοχής της χώρας και η σύνδεση των δικαιωμάτων αυτών με συγκεκριμένο(α) ακίνητο(α), όπως αυτά ορίζονται και απεικονίζονται κατόπιν διαδικασιών ελέγχου και τεχνικής επεξεργασίας στα κτηματολογικά διαγράμματα.

                  Κατά την καταγραφή ενός εμπράγματου δικαιώματος καταγράφονται επίσης και μια σειρά νομικών πληροφοριών (ληξιαρχικά στοιχεία και στοιχεία ταυτότητας του δικαιούχου, τρόπος απόκτησης του δικαιώματος, στοιχεία της πράξης με την οποία έχει αποκτηθεί το δικαίωμα κ.λπ.). Επιπροσθέτως, τα γεωτεμάχια απεικονίζονται στα κτηματολογικά διαγράμματα κατά απόλυτο τρόπο με συγκεκριμένες συντεταγμένες κορυφών στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ87), οριογραμμές και εμβαδά.

                   Συνεπώς, η διαδικασία κτηματογράφησης αποσκοπεί αφενός στη συλλογή, επεξεργασία και καταγραφή των εμπράγματων και άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων ανά ακίνητο και, αφετέρου, στη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων που θα επιτρέψουν την κατά το δυνατόν ακριβέστερη απεικόνιση των γεωτεμαχίων στο κτηματολογικό διάγραμμα.


Στάδια της κτηματογράφησης

o   Κήρυξη περιοχής υπό κτηματογράφηση
o   Συλλογή δηλώσεων του Ν. 2308/1995 και εντοπισμός ακινήτου
o   Σύνταξη προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων
o   Ελεγχος νομιμότητας
o   Ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων
o   Μέσα διόρθωσης ενδεχόμενων σφαλμάτων των προσωρινών Κτηματολογικών στοιχείων: ενστάσεις, αιτήσεις διόρθωσης
o   Αναμόρφωση προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων μετά την εξέταση των ενστάσεων και αιτήσεων διόρθωσης
o   Περαίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης  - έναρξη λειτουργίας
Κτηματολογίου

                                                 Για τη διευκόλυνση των πολιτών και την αποφυγή εκ των υστέρων ενστάσεων για τυχόν λάθη ή παραλείψεις και αιτήσεων διόρθωσης κρίνονται απαραίτητα:

Α) Η πραγματοποίηση πρόσφατου τοπογραφικού διαγράμματος με συντεταγμένες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).
Β)  Η ύπαρξη τίτλων ιδιοκτησίας που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου