Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Αυτοκινητόδρομο που λάμπει στο σκοτάδι έφτιαξαν στην Ολλανδία


    Σε ένα τμήμα αυτοκινητόδρομου έξω από το Άμστερνταμ στην Ολλανδία, γραμμές από ειδική βαφή στην οποία έχει προστεθεί “φωσφορίζουσα” σκόνη, αντικατέστησαν τις ενεργοβόρες κολώνες φωτισμού σε μήκος 500 μέτρων. Το αποτέλεσμα είναι οι οδηγοί να νιώθουν ότι οδηγούν τα οχήματα τους στο μέλλον του… Tron.

   Το Studio Roosegaarde είχε παρουσιάσει το σχετικό concept πριν από δύο περίπου χρόνια, με στόχο οι βαφές που αντλούν ενέργεια από την ήλιο, και «φωσφορίζουν» το βράδυ να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση της ενέργειας. Σήμερα, σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία Heijmans έκανε την ιδέα πραγματικότητα στον αυτοκινητόδρομο Ν329 στο Oss. “Μοιάζει σαν να οδηγείς σε παραμύθι” επισημαίνει η Ολλανδική ιστοσελίδα Nos.nl.

     Η αρχική ιδέα συμπεριλάμβανε πέρα από γραμμές και διάφορες σημάνσεις με απώτερο σκοπό, την βελτίωση του φωτισμού, την έγκαιρη προειδοποίηση των οδηγών και βεβαίως την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Για την ώρα η τεχνολογία έχει εφαρμοστεί μόνο στις γραμμές του δρόμου, κατά μήκος μισού χιλιομέτρου, αφού ο δημιουργός του studio, Daan Roosegaarde όσο και η κατασκευάστρια εταιρεία Heijmans δεν έχουν εξασφαλίσει τα απαραίτητα συμβόλαια από την Ολλανδική κυβέρνηση για την επέκταση του έργου.

   Οι γραμμές λάμπουν για περίπου 8 ώρες, ωστόσο η ειδική βαφή χρειάζεται να δοκιμαστεί αρκετά στις καιρικές συνθήκες και στα συνεχή «περάσματα» από τα αυτοκίνητα ωσότου αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό.O Roosegaarde είπε στο wired.co.uk ότι η εταιρεία Heijmans έφτασε την φωτοβόλο βαφή του στα άκρα: “Είναι σχεδόν ραδιενεργή” είπε.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου