Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Τα λάθη στα 21 χρόνια λειτουργίας του Κτηματολογίου


          Τα σοβαρά λάθη στις μελέτες κτηματογράφησης, τόσο κατά το πιλοτικό στάδιο της λειτουργίας των μεταβατικών κτηματολογικών γραφείων, όσο και στις νεότερες μελέτες επεσήμαναν οι ομιλητές σε ημερίδα που υλοποίησε η συντονιστική επιτροπή των συμβολαιογραφικών συλλόγων Ελλάδος. Όπως αναφέρθηκε υπάρχει σημαντικό ποσοστό ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί, παρά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της περιοχής στην οποία βρίσκονται, ενώ τα λάθη στις αρχικές δηλώσεις είναι πάρα πολλά - π.χ. στην Ανατολική Αττική και στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης το ποσοστό των συνολικών λαθών ανέρχεται σε 70%.
   Γενικότερα, στις αρχικές εγγραφές, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, τα λάθη οφείλονται κυρίως σε δομικά προβλήματα του Κτηματολογίου. Βασικότερο όλων το γεγονός ότι οι πολίτες δεν είχαν ενημέρωση σχετικά με την υποχρέωσή τους να δηλώσουν εγκαίρως και σωστά, δηλαδή αξιοποιώντας τους υφιστάμενους μετεγγραμμένους τίτλους ιδιοκτησίας, τα εμπράγματα δικαιώματά τους και κλήθηκαν να υποβάλουν δηλώσεις οι ίδιοι για τα ακίνητα των κτηματογραφούμενων περιοχών. Επίσης στην ημερίδα επισημάνθηκε ότι, στο αρχικό στάδιο, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης της χώρας, το Ελληνικό Δημόσιο, είχε εξαιρεθεί της δήλωσης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων του με τη σκέψη των υπευθύνων για την οργάνωση του έργου ότι ούτως ή άλλως τα μη δηλωμένα ακίνητα, φερόμενα ως αγνώστου ιδιοκτήτη, θα περιέλθουν στο Δημόσιο όταν εκπνεύσει η προθεσμία της διόρθωσης των αρχικών εγγραφών.
          Έτσι, πολλές από τις εσφαλμένες αρχικές εγγραφές βασίστηκαν, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, «σε ψευδείς ή ελλιπείς δηλώσεις των δικαιούχων ή των φερόμενων ως δικαιούχων, οι οποίοι είτε δήλωσαν εσφαλμένα ή και αναληθή δικαιώματα επί ακινήτων τα οποία δεν τους ανήκαν, είτε υπέδειξαν εσφαλμένες θέσεις ή όρια των ακινήτων τους, είτε δεν δήλωσαν καθόλου την ακίνητη περιουσία τους, αδιαφορώντας για τη διαδικασία της σύνταξης κτηματολογίου και θεωρώντας ότι είναι "καλυμμένοι" νομικά από την ύπαρξη των μετεγγραμμένων στο υποθηκοφυλακείο τίτλων τους». Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλιπούς οργάνωσης είναι το γεγονός ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν δήλωσαν όπως θα έπρεπε τα εγγεγραμμένα υπέρ αυτών βάρη επί των κτηματογραφούμενων ακινήτων, με συνέπεια να γεννάται σοβαρότατο ζήτημα ασφάλειας δικαίου για τις αρχικές εγγραφές.

Παραθαλάσσια ακίνητα εμφανίζονται σε όρη

          Ακόμη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της συντονιστικής Επιτροπής των συμβολαιογραφικών συλλόγων Ελλάδος κ. Γεώργιο Ρούσκα, από την εμπειρία της λειτουργίας των μεταβατικών κτηματολογικών γραφείων έχουν αναδειχτεί πολυάριθμες περιπτώσεις εσφαλμένης καταγραφής των γαιών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μελέτες που εμφανίζουν τα ακίνητα κτηματογραφημένων περιοχών «αλλού για αλλού», με συνέπεια αστικά ακίνητα να φέρονται ως αγροί και παραθαλάσσια να εμφανίζονται στα όρη της νησιωτικής Ελλάδος. Συνέπεια αυτού ήταν να απαιτηθεί ακόμη και επανακτηματογράφηση ολοκλήρων περιοχών όπως στη Λευκάδα, στη Χίο και στη Λέσβο.
          «Η φύση των νομικών ζητημάτων που ανέκυψαν κατά τη διαδικασία των εξώδικων και δικαστικών τρόπων διορθώσεων, η ποικιλία των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στις αρχικές εγγραφές, η συνδυαστική εμφάνιση προβλημάτων που αφορούσαν σε πολλαπλές διορθώσεις και εμπραγμάτων δικαιωμάτων και γεωμετρικών μεταβολών επί των ακινήτων και όλα αυτά χωρίς, σε πολλές περιπτώσεις, ειδική πρόβλεψη στον νόμο ή χωρίς να έχει διαμορφωθεί νομολογία, οδήγησαν στο να καταγραφεί αρνητικό πρόσημο μπροστά από το έργο του ελληνικού Κτηματολογίου για τον συναλλασσόμενο» υπογραμμίζεται σε απολογιστικό κείμενο της ημερίδας.
        Οι συμβολαιογράφοι επεσήμαναν ακόμη την κακή ποιότητα των κτηματογραφήσεων, την έλλειψη βασικής εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας στο προσωπικό που υποδέχεται τις δηλώσεις δικαιωμάτων στα γραφεία των μελετητών, την περιορισμένη δυνατότητα διορθώσεων με τη διαδικασία του προδήλου σφάλματος, τα υπερφορτωμένα πινάκια των ελληνικών δικαστηρίων και τη σωρεία καινούργιων ζητημάτων για τους κτηματολογικούς δικαστές που καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες να αντιμετωπίσουν δυσεπίλυτα προβλήματα.

Κτηματολόγιο χωρίς δασικούς χάρτες και χάραξη αιγιαλού

         Αναγκαία προϋπόθεση για τη νόμιμη σύνταξη και λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου αποτελεί η ύπαρξη κυρωμένων δασικών χαρτών, προϋπόθεση η οποία δεν τηρήθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν να τιναχθούν πολλές μελέτες κτηματογράφησης κυριολεκτικά στον αέρα. Μόλις το 1,1% των δασικών χαρτών έχει αναρτηθεί ενώ έχει κυρωθεί μόνο το 0,56%. «Και βέβαια για ποιο κτηματολόγιο μιλάμε όταν δεν έχουμε χάραξη του αιγιαλού σε μία τουριστική χώρα με 16,5 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμή» σημειώνει ο κ. Ρούσκας.
          Οι ομιλητές της ημερίδας συμφώνησαν ότι ένα έργο που με όλες αυτές τις παθογένειες έχει καταφέρει να καλύψει σε 21 χρόνια μόνο το 6,25% της επιφάνειας της χώρας και αισιοδοξεί ότι θα αποπερατωθεί ως το 2020, για να τα καταφέρει είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί ως προς τον δομικό του σχεδιασμό και τη λειτουργία του. Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών κυρία Μαρία Μενούνου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βασίλειος Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ. Γεώργιος Στασινός, ο πρόεδρος της Ένωσης Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος κ. Ιωάννης Άνδραλης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος κ. Γεώργιος Μήτσης, ο πρόεδρος της Εθνικό Κτηματολόγιο Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ ΑΕ) κ. Βύρων Νάκος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου