Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

«Αναπτυξιακό σοκ» από τη γη και τα ακίνητα προτείνει το ΤΕΕ


Την πρόκληση ενός «αναπτυξιακού σοκ» της ελληνικής οικονομίας μέσα από τη γη και τα ακίνητα πρότεινε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός στο διεθνές συνέδριο «Βιώσιμες Αγορές Ακινήτων – Πολιτικό Πλαίσιο και Αναγκαίες Μεταρρυθμίσεις» που ξεκίνησε σήμερα στην Αθήνα. Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε σε μια πλειάδα μεταρρυθμίσων που, κατά τον ίδιο, πρέπει άμεσα να προχωρήσουν, όπως η ολοκλήρωση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, η αποτύπωση των θεσμικών γραμμών και των χρήσεων γης σε ένα ενιαίο ψηφιακό υπόβαθρο, η δημιουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου αλλά και η λειτουργία Τράπεζας Γης. «Κτηματολόγιο: δεν έχουμε ακόμα, άρα κανένας ίσως το λέω σε υπερβολή, δεν ξέρει πραγματικά ποιος έχει ποιο ακίνητο στην κατοχή του. Και υπάρχει τεράστια ανασφάλεια δικαίου για τις συναλλαγές σε γη και ακίνητα.  Τώρα είναι η τελευταία μας ευκαιρία» υπογράμμισε ο κ. Στασινός.
 
          «Είναι πράγματα τα οποία έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες αλλά δεν έγιναν επειδή δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Επειδή κοινωνικές αντιστάσεις, μικροσυμφέροντα, διαπλοκή εμπόδισαν αυτές τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του προέδρου του ΤΕΕ. Αναφερόμενος δε στο παράδειγμα της ηλεκτρονικής τατότητας κτιρίων , ο κ. Τσιρώνης υποστήριξε πως όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να προχωρήσει το μέτρο, δέχθηκε μια θύελλα διαμαρτυριών. «Επήλθε θύελλα διαμαρτυριών, ότι αυτό είναι ένα ακόμα χαράτσι και μάλιστα βάλανε και ταρίφα, 400 ευρώ... Άρα λοιπόν, εδώ πέρα δεν μιλάμε απλά για ένα τεχνικό, ένα γραφειοκρατικό έλλειμμα. Μιλάμε για μία κοινωνία που έχει εθιστεί, συγνώμη για την έκφραση, στο μπάχαλο... »
 
            Εκ μέρους του υπουργού του Οικονομικών Γιώργου Σταθάκη μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα. «Δεν μιλάμε για νομοθετικές πρωτοβουλίες ad hoc, αλλά για ένα ευρύτερο νομοθετικό πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζει ένα μοντέλο ανάπτυξης και βιωσιμότητας, προσφέροντας πρόσθετη αξία και βιώσιμες επενδύσεις», δήλωσε και συμπλήρωσε πως το δεύτερο τρίμηνο του 2016 παρατηρήθηκε αύξηση 9,1% σε σχέση με το 2015 το αντίστοιχο τρίμηνο στον οικοδομικό τομέα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

       Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Peter Hanke από τον Σύλλογο Τοπογράφων της Φιλανδίας (National Survey Αssociation), ενώ μίλησαν επίσης οι:  κ. Wael Zakut, εκ μέρους της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Kirkor Ajderhanyan, Πρόεδρος της FIABCI (Διεθνούς Ομοσπονδίας Κτηματαγοράς), ο κ. Μαρίνος Κάβουρας, Πρύτανης της σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, ο Γ.Γ. ΤΕΕ κ. Χρόνης Ακριτίδης, ο κ. Μιχάλης Καλογιαννάκης, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, ο κ. Βύρων Νάκος πρόεδρος της ΕΚΧΑ, ο κ. Στράτος Παραδιάς από την UIPI, η κ. Χρυσή Πότσιου πρόεδρος της FIG,  η κ. Σοφία Αθανασοπούλου εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ και ο κ. Jean Charles Bricogne από τo  DG ECFIΝ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου