Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016

Υποχρεωτικό το ενεργειακό πιστοποιητικό για ενοικίαση και μεταβίβαση ακινήτων


Από την 1η Ιανουαρίου 2016, ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που θέλει να το αξιοποιήσει πρέπει υποχρεωτικά να έχει εκδώσει ενεργειακό πιστοποιητικό. Τα πρόστιμα μάλιστα για όλους όσους δεν συμμορφωθούν ξεκινούν από 1.000 και φτάνουν μέχρι τα 10.000 ευρώ.
  Τα κτίρια στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 7 εκατομμύρια και από αυτά τα μισά είναι σχετικά καινούργια σπίτια ή επαγγελματικοί χώροι, των οποίων η ενεργειακή απόδοση είναι ικανοποιητική. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα με το πόση ενέργεια καταναλώνει το ακίνητο επηρεάζει και την τελική τιμή του.
          Το ακίνητο που βγαίνει σε αγγελία για ενοικίαση ή για πώληση πρέπει να συνοδεύεται και με τα στοιχεία του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
       Το ΠΕΑ θα πρέπει να επισυνάπτεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησίας ακινήτων.
          Ειδικότερα, σε όλες τις διαφημιστικές καταχωρήσεις στον Τύπο και στο Διαδίκτυο, για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου που διαθέτει το πιστοποιητικό απαιτείται η αναγραφή του δείκτης ενεργειακής απόδοσης με σκοπό να γνωρίζει ο ενοικιαστής ή ο αγοραστής ότι το ακίνητο που τον ενδιαφέρει έχει καταταχθεί σε ενεργειακή βαθμίδα.
          Συγκεκριμένα, στο νέο νόμο 4342/2015 στο άρθρο 58 παράγραφος 3, καθίσταται υποχρεωτική από 1-1-2016 η αναγραφή του ΠΕΑ στην ηλεκτρονική εφαρμογή των στοιχείων των νέων μισθώσεων ακινήτων, ενώ μέχρι τα τέλη του 2015 ήταν προαιρετική.

          Σε κάθε μίσθωση ακινήτου ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή "Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας" της ιστοσελίδας www.gsis.gr διαφορετικά το συμβόλαιο δεν θα γίνεται δεκτό.  Επίσης, κάθε συμβολαιογράφος για την κατάρτιση πράξεως αγοραπωλησίας ακινήτου υποχρεούται να μνημονεύσει στο συμβόλαιο τον αριθμό πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και να επισυνάψει σε αυτό επίσημο αντίγραφο του πιστοποιητικού.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου