Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014

Σε πλήρη εξέλιξη η Κτηματογράφηση στην πόλη και τα χωριά του Δήμου Καλαμπάκας


   Tο Κτηματολόγιο, είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων 150 χρόνων στη χώρα, καθώς θα ξέρει ο κάθε πολίτης αλλά και το δημόσιο τι του ανήκει.
     Η διαδικασία της σύνταξης του Κτηματολογίου (Κτηματογράφηση) είναι πλέον πραγματικότητα για την πόλη και τα χωριά του Δήμου μας. Ειδικά τοπογραφικά συνεργεία που έχουν αναλάβει τη μελέτη της κτηματογράφησης πραγματοποιούν μετρήσεις πεδίου για τη συλλογή της απαραίτητης γεωμετρικής πληροφορίας για λογαριασμό της Κτηματολόγιο Α.Ε.
Σε πρώτο στάδιο στα χωριά του Δήμου Καλαμπάκας γίνεται αποτύπωση των ορίων των ιδιοκτησιών, χωρίς να αποτυπώνονται κτίσματα-κτίρια με δορυφορικές μετρήσεις με τη χρήση του Παγκόσμιου Συστήματος Προσδιορισμού Θέσης (GPS).
Στην πόλη της Καλαμπάκας αποτυπώνονται επίσης τα όρια των ιδιοκτησιών, με περισσότερη λεπτομέρεια χωρίς πάλι να αποτυπώνονται κτίσματα-κτίρια με δορυφορικές μετρήσεις και χρήση GPS αλλά και με επίγειες τοπογραφικές μετρήσεις με χρήση Oλοκληρωμένου Γεωδαιτικού Σταθμού (Τotal Station).
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετό καιρό η οικονομική επιτροπή του Δήμου Καλαμπάκας έχει μισθώσει το χώρο όπου στεγάζονταν η ΔΟΥ Καλαμπάκας στην πλατεία Δημουλά για την φιλοξενία του τοπικού γραφείου κτηματογράφησης του Εθνικού Κτηματολογίου.
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό της Κτηματολόγιο Α.Ε. το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας σύμφωνα με το Νόμο 2308/1995 για την περιοχή της Καλαμπάκας και ο εντοπισμός των ακινήτων. Η υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας αφορά όλα τα ακίνητα, είτε αυτά είναι οικόπεδα (εντός σχεδίου) είτε αγροτεμάχια (εκτός σχεδίου).
                       Για τη διευκόλυνση των πολιτών και την αποφυγή εκ των υστέρων ενστάσεων για τυχόν λάθη ή παραλείψεις και αιτήσεων διόρθωσης κρίνονται απαραίτητα:

Α) Η πραγματοποίηση πρόσφατου τοπογραφικού διαγράμματος με συντεταγμένες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

Β)  Η ύπαρξη τίτλων ιδιοκτησίας που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια).Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου