Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

10.

Αυθαίρετο:Αναβάθμισέ το ενεργειακά και γλίτωσε το μισό πρόστιμο.



        
Έκπτωση έως και 50% επί των συνολικών προστίμων που επιβάλλονται για τη «νομιμοποίηση» των αυθαιρέτων με τον «νόμο Καλαφάτη» (ν. 4178/2013) θα έχουν όσοι ιδιοκτήτες προβούν σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας στα αυθαίρετά τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Ελεύθερος Τύπος» και «Τα Νέα».Τα δημοσιεύματα επικαλούνται ως πηγή το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θέτει από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης. Σύμφωνα με αυτό, τα ποσά που καταβάλλονται για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική επάρκεια κτηρίων με αυθαιρεσίες, που κατασκευάστηκαν προ του 2003, θα συμψηφίζονται με τα ποσά ειδικού προστίμου που προβλέπεται στον νόμο 4178/2013, σε ποσοστό έως και 50%. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η έκπτωση αφορά μόνον εκείνους που έχουν υπαχθεί ή πρόκειται να υπαχθούν στον «νόμο Καλαφάτη», που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 8 Αυγούστου του 2013. Την έκπτωση δεν τη δικαιούνται όσοι έχουν υπαχθεί σε προηγούμενους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων.


Στα πρότυπα του «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

          Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο ΠΕΚΑ, για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας των κτηρίων, αλλά και για το κόστος που συνεπάγεται, θα ακολουθηθεί το πρότυπο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον». Σε αυτό προβλέπονται η αντικατάσταση των κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες), η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, η θερμομόνωση στο κέλυφος, η αντικατάσταση καυστήρα ή λέβητα, αλλά και η τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων.

               Για τον συμψηφισμό λαμβάνονται υπ’ όψιν οι δαπάνες για αγορά υλικών -εξοπλισμού, αλλά και για εργασίες αποξήλωσης - αποκομιδής, τοποθέτησης ικριωμάτων, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής αναβάθμισης. Σε αυτές τις δαπάνες δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Στον συμψηφισμό δεν περιλαμβάνεται το παράβολο για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου (το οποίο ανάλογα με την περίπτωση κυμαίνεται από 500 έως 10.000 ευρώ). Έτσι, αποκλείονται τα προ του 1975 αυθαίρετα, για τα οποία απαιτείται παράβολο 500 ευρώ, προκειμένου να τακτοποιηθούν.

           Η διαδικασία θα προχωρά μόνο αν οι παρεμβάσεις στο κτήριο το αναβαθμίζουν κατά μία τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία. Η άλλη επιλογή είναι να υπάρξει εξοικονόμηση της πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από 30% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς. Και αυτό διαπιστώνεται με τη διενέργεια δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, μία πριν και μία μετά τις παρεμβάσεις.


Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

                   Για να προχωρήσει η διαδικασία του συμψηφισμού, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων πρέπει να υποβάλουν τα εξής δικαιολογητικά:

• αίτηση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ
• αντίγραφο της άδειας δόμησης
• τα παραστατικά για τις σχετικές δαπάνες
• τα αντίγραφα των δύο πιστοποιητικών ενεργειακής αναβάθμισης και
• το πόρισμα του ενεργειακού επιθεωρητή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου